E-FACTURA - Asociatie de locatari

Discuţii despre modul de utilizare al programului BlocManagerNET

E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde Cindea Alin » 18 Ian 2024

Buna ziua ,

Daca Asociatia de propietari nu are in condomeniu propietari de forma juridica , si singurele facturi care intra in asociatie sunt cele ale operatorilor de curent, apa si curatenie, este obligatoriu achizitia de certificate digitale pentru implementare sistemul E factura.

Multumesc anticipat
Cindea Alin
 
Mesaje: 1

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde XiSoft » 19 Ian 2024

Daca respectivul condominiu nu are cod fiscal - evident nici nu aveti cum sa-l inregistrati in SPV.

Ca idee, probabil aveti obligatia legala sa va constituiti ca si persoana juridica (asociatie de proprietari) presupunand ca, sunt cel putin 3 proprietari.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1083

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde BACIU BOGDAN CRISTIAN » 22 Ian 2024

Buna ziua,
In opinia mea iata cum sta situatia:

In principiu, Asociatiile de proprietari sunt organizatii non profit si nu agenti economici impozabili, deci nu au obligatia inregistrarii E-factura. Facturile emise din programul E-bloc manager catre proprietarii persoane juridice NU sunt obligatorii prin lege. Conform legii, Asociatiile de proprietari sunt obligate sa intocmeasca Listele de plata care sunt echivelente cu o "factura colectiva". De altfel, in instanta pentru proba cu inscrisuri pentru dovedirea datoriilor se prezita Lista de plata si nu Facturi.

Totusi, daca se obtin venituri de orice fel, Asociatiile devin "agenti economici" si trebuie sa se inregistreze la E factura pentru a transmite acele facturi de venituri/chirii etc. catre clienti si sa plateasca IMPOZIT pe venituri daca sumele provenite nu sunt cheltuite in acelasi an.

Cu privire la facturile emise de la furnizori, aceastea, pana la jumatatea anului 2024, se vor trimite in paralel si fizic/PDF si E-factura. De altfel, se ia in discutie ca varianta PDF sa fie cumva atasata la E-factura pentru viitor.

Deci, pentru Asociatiile care nu obtin venituri, nu ar fi necesara inscrierea in sistemul E-factura decat pentru preluarea facturilor de la furnizori daca dupa luna IUNIE 2024 acestea nu vor mai fi trimise. Eu consider ca facturile se vor putea regasi in viitor in format PDF pe platformele tuturor furnizorilor de utilitati - va faceti cont pe platforma pentu Bucuresti la ApaNova, Termoenergetica, Engie, Enel, Hidroelectrica si va descarcati facturile ca orice persoana fizica. In plus cred ca acestea vor fi trimise in mod automat de catre furnizori pe email, la fel ca la persoanele fizice.

O zi placuta!
BACIU BOGDAN CRISTIAN
 
Mesaje: 6

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde XiSoft » 22 Ian 2024

Cu siguranta asociatiile vor putea functiona si fara E-Factura. Sunt sigur ca, furnizorii vor trimite in continuare facturile si prin email (cel putin optional)

Noi RECOMANDAM utilizarea E-Factura in primul rand fiindca, va simplifica preluarea facturilor.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1083

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde BACIU BOGDAN CRISTIAN » 22 Ian 2024

Da, desigur, aveti dreptate, implementarea E-factura este excelenta pentru ca usureaza procedura automata de inregistrare a facturilor. Personal intentionez sa utlizez E-factura si multumesc echipei Xi-soft pentru toate eforturile pe care le depune permanent pentru actualizarea si imbunatatirea softului.
BACIU BOGDAN CRISTIAN
 
Mesaje: 6

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde BACIU BOGDAN CRISTIAN » 22 Mar 2024

Buna ziua,

Avand in vedere ca nu exista obligativitatea transmiterii prin E-factura de facturi pentru persoanele juridice care sunt proprietari in condominiu, va rog sa analizati daca ar putea fi posibil sa implementati in sistem ca "facturile" emise de catre Asociatie catre apartamente/proprietari ce reprezinta cheltuieli lunare sa fie trimise catre ANAF numai optional (sa exite posibilitatea sa selectam).

Sigur, exista varianta sa debifam "Factura" de la fiecare apartament, astfel incat sa se tirmita numai Note de plata chiar daca proprietari sunt persoane juridice, insa am ales sa trimitem factura pentru a fi mai usor pentru acest gen de proprietari.

As ridica urmatoarea posibila problema si anume daca nu cumva ANAF, prin "bunavointa" lor la un moment dat, ar putea calcula in mod automat impozite pe facturile emise catre proprietarii persoane juridice.

Atasez si raspunsul ANAF.

Multumesc anticipat.
Fişiere ataşate
Raspuns ANAF - E-factura - .jpeg
raspuns ANAF pt Efactura Asociatii de proprietari
Raspuns ANAF - E-factura - .jpeg (163.32 KiB) Vizualizat de 746 ori
BACIU BOGDAN CRISTIAN
 
Mesaje: 6

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde XiSoft » 22 Mar 2024

Faptul ca, o asociatie transmite unui locatar factura direct in SPV - o putem vedea doar ca si ceva pozitiv.
(factura ajunge automat la destinatar, firma respectiva o are in format XML etc)

Firmele au o cerinta destul de "drastica" legata de facturile in format XML in sensul ca, nu-si pot deduce cheltuiala daca nu au factura in acest format.

Daca am vorbi despre o astfel de exceptie, n-am face decat sa complicam situatia firmelor care, ar trebui sa dea explicatii si sa invoce exeptii "de ce o anumita factura nu o au in format XML".

Eu sunt sigur ca, ANAF-ul n-o sa calculeze niciodata automat impozit pe profit la o asociatie doar fiindca vede niste facturi transmise in E-Factura.
(chiar daca prin absurd s-ar intampla asa ceva, ar afla instant despre greseala - avand in vedere cate asociatii emit astfel de facturi)
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1083

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde XiSoft » 28 Mar 2024

Am publicat pe AvocatNet un articol care detaliza cam tot ce ar fi de spus legat de E-Factura la asociatiile de proprietari:
https://www.avocatnet.ro/articol_66629/ ... temul.html

Va invitam sa-l cititi.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1083

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde Bloc.p2324 » 28 Mar 2024

Buna ziua,

Va multumesc pentru articol dar daca se poate explica cum se poate face o stornare a facturilor.
Am exact problema din articol in care am uitat sa sterg datele pentru facturare si firmei respective i-au aparut facturile in SPV.

O zi faina,
Sabau Dan
Bloc.p2324
 
Mesaje: 3

Re: E-FACTURA - Asociatie de locatari

Mesajde XiSoft » 29 Mar 2024

Pentru stornarea unei facturi trimise prin SPV mergeti in dosarul VENITURI, dati click drept pe factura dorita din lista de jos si alegeti "Storneaza factura...".
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1083

Următorul

Înapoi la Utilizare BlocManagerNETcron